måndag 14 september 2015

Bodil Jönsson är gäst på Bokens Afton, 8 oktober, kl 19.30


Bodil Jönsson är fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet.

Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet Fråga Lund, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen. 1991 mottog hon Föreningen Vetenskap och folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare. Bodil utsågs även till Årets Senior 2011. Hon var sommarpratare i Sveriges Radio P1 åren1991, 1992 och 1996 och var också vinterpratare i Vinter i P1 2010.

Hon slog igenom för den breda allmänheten med Tio tankar om tid (1999). Den blev en ögonöppnare och har sålt i över 650 000 ex. Den har följts av flera populära böcker, bland annat Guld (2006), Tio år senare - tio tankar om tid (2009), När horisonten flyttar sig (2011), Tid for det meningsfulla (2012) och Silver (2014).

Nu har drömmen om ett längre liv förverkligats i var del av världen. Vi blir allt äldre och innebörden av att vara pensionär har förändrats mycket de senaste åren. Men vi står inför såväl hälsomässiga som samhälleliga utmaningar. Istället för att låta sig nedslås av ödesprofetior vill Bodil Jönsson, sin vana trogen, ta vara på den kraft äldre har och ta reda på hur vi kan leva ett gott och aktivt liv, hela livet.

Bodil Jonsson undersöker här tillsammans med Maj Rom hur man med vardagsteknik, rätt vård och omsorg kan hjälpa sjuka äldre till ett bättre liv. Framförallt handlar det om att ändra tankemönster och se alla människor som en tillgång i samhället. Boken riktar sig till dig som är äldre eller är närstående och är fylld av handfasta råd, tankeövningar och inspiration.


Maj Rom är läkare och har varit ansvarig för den nationella satsningen Bättre liv för sjuka äldre.

Länkar
Läs Bodils Jönssons hemsida här.

Bodil Jönsson är gäst på Bokens Afton, torsdag 8 oktober, kl 19.30.

Monica Gullman recensierar,
Leva Livet hela livet, riktar sig främst till den som är äldre och deras närstående.
Boken är indelad i olika kapitel:
  • Från alla dessa tider.
  • Alla dessa olikheter.
  • Tekniken och människan.
  • Bemötande.
  • Kom igen!
  • Några typiska åldersåkommor.
  • Några typiska vårdåkommor.
  • Ingen blir gammal i ett vakuum.
  • Bättre liv för sjuka äldre.
  • Framtiden.
Tidstjuvar skrivs det om i boken, sjukdom är en sådan. All tid som läggs ner på att komma i kontakt med sin Vårdcentral, hur man lotsas runt inom vården istället för att ha en direkt kontakt. Detta är obegripligt skriver författarna att man inte kommit längre inom vården av äldre, något som skulle spara både tid och pengar.

Det finns massor av tips och råd hur man kan göra allt enklare för sig som patient. Som exempel, när man hamnar på akuten eller hos ännu en ny läkare på Vårdcentralen.
Ett formulär där man skrivit ner allt personalen bör veta, Kronisk sjukdom, vilka mediciner jag äter, vilken Vårdcentral jag tillhör, är jag allergisk mot något, hur ser min hemsituation ut, vem ska vården kontakt i första hand, har jag hjälp från kommunal hemtjänst eller hemsjukvård m.m.

Tips och råd hur vi ska ta hand om oss även när vi blir äldre. Motionera, stärka musklerna mot ev. fallolyckor, använda vår hjärna, lösa korsord, sudoku, läsa böcker.

Detta har vi hört massor av gånger men det tål att hela tiden upprepas. Glömska är inte alltid början till demens, det kan också vara stress och depression.

”Leva livet hela livet” innebär att det finns många år kvar när vi gått i pension.
År som man kan göra något bra av, tänka positivt, ta för sig, bidra, vara trygg även om man blir sjuk. ha ett starkt och levande liv, skriver författarna som slutord.

Mycket mer tänkvärt finns att läsa i denna bok!

Monica/ Vängåvans Kulturtant
 

Till sist
Vill du ha information om kommande Bokens Afton, andra författaraktiviteter och när biljetter finns att köpa föreslår jag att du anmäler dig till mitt nyhetsbrev genom att mejla till bokensafton@bokiasundsvall.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar