Anna Jansson gäst på Bokens Afton 6 september


 
Foto Tobias Wallström

Anna Jansson berättar om sig själv:

- När jag var sex år tog jag pengar ur min fars myntsamling och gick till kiosken. Övermätt och ångerfull blev jag sen kallad till min fars kontor för att samtala om hur man bör vara mot varandra i en familj för att det ska fungera. Och på den vägen är det. I etiken och i kriminalromanen ställer man sig samma frågor. Vad är ont? Vad är gott? Och hur bör man leva sitt liv? Det är frågor som aldrig upphör att intressera mig.

- Jag föddes 1958 i Visby och växte upp på Gotland i ett hem där berättandet var viktigt. Med tiden flyttade jag till Örebro för att bli sjuksköterska. Det visade sig snart att jag inte tålde se blod utan att svimma. Men svårigheter är till för att övervinnas. Kirurgi blev aldrig min grej, men på lungkliniken arbetade jag på natten för att det känns meningsfullt. Inte minst när jag kan kombinera det med att ge taktilmassage. Naturligtvis tänkte jag flytta tillbaka till Gotland igen. Men så blev det inte. Jag träffade min man och blev kvar i Vintrosa. Tillsammans fick vi tre barn som nu har flyttat ur boet.

- Något kul ska man ha efter fyrtio och julen 98 började jag skriva. Det året mötte jag en åttioårig kvinna som blivit misshandlad av sin psykiskt sjuke son och mitt författarskap föddes ur den bestörtning hennes berättelse väckte. Ett civiliserat samhälle måste kunna ta hand om människor bättre än så. Resultatet blev min första kriminalroman Stum sitter guden, (som just nu ligger på Italienska topplistan!), som kom ut år 2000.

- Nu som femtioåring släpper jag en serie barnböcker med Emil Wern som detektiv i Visby innerstad. Livet förändras fortare än man tror. 2007 dog min man hastigt. Det var på inget vis självklart att jag någonsin mer skulle hitta en livskamrat igen. Men det gjorde jag och blev bonusmamma till ytterligare tre barn när jag flyttade ihop med Erik Ström i Björkhaga. Som psykolog är han ett viktigt stöd i mitt skrivande.

I debutromanen Stum sitter guden, lanserades kriminalinspektör Maria Wern, som sedan dess har varit huvudperson i en lång rad kriminalromaner. I många av böckerna kombinerar Anna Jansson sin uppväxtmiljö på Gotland med sina erfarenheter från arbete inom sjukvården och intresset för etiska dilemman.

Serien om Maria Wern har blivit mycket framgångsrik, både i Sverige och utomlands. Böckerna har sålt i 1,5 miljoner ex bara i Sverige och Främmande fågel nominerades till Glasnyckeln - priset för bästa nordiska deckare - 2006. Böckerna har gjort succé som tv-serie med Eva Röse i huvudrollen, nu senast med biopremiär 20 juli.  Hennes böcker finns utgivna i över tio länder.

2010 debuterade hon även som ungdomsboksförfattare med en serie spänningsböcker med Maria Werns son Emil i huvudrollen.

När skönheten kom till Bro är den trettonde boken i Anna Janssons serie om Maria Wern, som den här gången får sätta mycket på spel för att lösa Malvas gåta.

Medeltidsveckan pågår i Visby. I Sankt Clemens ruin har ett hemligt teatersällskap intagit scenen nattetid. En dubbelgrav från 1100-talet där en ung kvinna och en äldre man vilar står i centrum. Paret har brutalt blivit mördade, nedhuggna i sömnen. Historien upprepar sig i teaterföreställningen. För att bli invigd måste Malva, sexton år, tillbringa natten i graven och sedan ta sig ut av egen kraft.

Ledare för teatern är Botel, en osteologistuderande som blivit helt besatt av Malvas skönhet och av dubbelgravens gåta. För att avsluta sin D-uppsats måste han lösa mysteriet med vilka de var. Kvinnan ligger på den förnämsta platsen. De är fattigt klädda, men har båda blivit begravda som furstar. Spåren leder till Roskilde och sedan vidare till ett hemligt militärt arkiv på Gotland.

Maria Wern blir uppsökt av Malvas far Mikael, som är orolig. Han berättar att hans hustru Blenda ligger i koma på ett vårdhem, sen hon för ett år sedan blivit påkörd av ett rattfyllo. Ingen har sett Malva sen onsdagen då hon hälsade på sin mor på Katarinagården.


Botel blir anklagad för att ha med Malvas försvinnande att göra. Den enda han egentligen känner på Gotland är moster Hedvig, men hon har fullt upp med sin politiska karriär. Tre nornor har spunnit trådarna i hans livsväv: mamma Gullan, moster Jullan och Hedvig.

Maria Wern går på personalfest och blir blixtförälskad i en brandman. Han spelar med i ruinen och kallar sig Gregorius, en gråbroder som lovat att leva i kyskhet och fattigdom. Vet han något om vad som hänt Malva? Ingen har sett flickan på en vecka och hennes pappa har anmält henne försvunnen. Samtidigt hittas en kvinna död på en stenig strand. Det kan vara en olycka, men flera personer tjänar på hennes död.


Anna Jansson är gäst på Bokens Afton den 6 sept, kl 18.30 tillsammans med Johan Theorin, (se separat artikel, klicka här). Biljetter (70 kr) finns i kassan.

Vill du veta mer om Bokens Afton så är du välkommen att prenumerera på Bokens Afton Nyhetsbrev, som kommer en gång per vecka under säsong. Anmäl dig i kassan eller mejla bokensafton@bokiasundsvall.se

Lennart Bergström
Bokhandlarn