Jan Guillou: Mellan rött och svart

Jan Guillou berättar om det glada 20-talet och det inte lika glada 30-talet
Ann-Marie Skarp, Maria och Jan Guillou

Det blev en lång signeringskö, men Jan Guillou signerade dedikationer i sina böcker enligt önskemål


Första världskriget är förbi. Bröderna Lauritzen har drabbats svårt både ekonomiskt och personligt. Oscar fick alla sina tillgångar i Afrika konfiskerade av de segrande engelsmännen. Sverres älskade Albie stupade i kriget och själv blev han utkastad från godset som var hans hem i nära tjugo år. Och Lauritz och Ingeborg har tvingats lämna Bergen eftersom sonen Harald riskerade att bli ihjälslagen i skolan som tyskvän. Återhämtningen till ett bättre liv i Berlin och Saltsjöbaden tar sin tid men snart befinner man sig i det glada 20-talet.

Tyskland ser ut att kunna resa sig på nytt och i hela Europa föreställer man sig att det aldrig mer kan bli krig. Familjen Lauritzen kan lika lite som alla andra se den svarta slagskuggan av en ofattbar ondska som ska kasta världen in i en ännu större katastrof.

Det stora århundradet är Guillous mest omfattande projekt någonsin, och ett försök att berätta om 1900-talet mänsklighetens största, grymmaste och blodigaste århundrade. Tidigare har Brobyggarna och Dandy utkommit.

Jan Guillou är född i Stockholm. Efter studentexamen 1964 på Viggbyholmsskolan läste han juridik i två år. Därefter inledde han sin journalistkarriär som reporter på Fib/Aktuellt 1966. Därefter fortsatte han till Folket i Bild/Kulturfront 1970–1975, i vilken han bland annat avslöjade den s.k. IB-affären 1973. Debut som programledare i TV gjorde han 1981, i SVT:s Magasinet.

Guillous omfattande författarskap inleddes 1971 med romanen Om kriget kommer. Sammanlagt har han skrivit över fyrtio böcker, varav de tio om Carl Hamilton sålt i över fem miljoner exemplar. De fyra romanerna om tempelriddaren Arn och hans ättlingar har hittills sålts i 2,2 miljoner exemplar.

Recensioner
"Århundradets magister", skriver Ingrid Elam i Aftonbladet, läs hennes recension här.

Jan Guillou kommer som gäst på Bokens Afton den 6 november.