Lars Leijonborg gäst på Bokens Afton 5 april


"Några kvällar in i processen är jag hemma och tänker igenom det som hänt under dagen och de rapporter från arbetsgrupperna som kommit in. Precis när jag ska gå och lägga mig kommer insikten över mig, plötsligt. Det här kan gå vägen! Jag kan bli statsminister! Känslorna sköljer genom kroppen. Där finns förväntan men också, det erkänner jag, ett inslag av skräck. Den starkaste av dem är ändå: jag klarar det här också!"

Från kapitel 2, Statsminister?


Sedan Lars Leijonborg 1971 blev ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund har han nästan oavbrutet befunnit sig i den svenska politikens centrum. Hans politiska karriär har kantats av både kriser och framgångar.

I sin memoarbok berättar han personligt om sina idémässiga rötter och om flera dramatiska vändningar som format hans liv. Han beskriver sitt försök att bilda en blocköverskridande regering 2002 och de hårda förhandlingar som ibland förekom bakom Alliansens fasad.

Lars Leijonborg redogör initierat om politiska strider kring ”valfrihetsrevolutionen”, en kunskapsinriktad skola och integrationspolitiken. Han låter läsaren möta politiska personligheter som Olof Palme, Per Ahlmark, Anna Lindh, Göran Persson, Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson och flera andra.

I kapitlet ”Hur står man ut?” berättar Lars Leijonborg självutlämnande om hur det känns när drevet går och han själv är villebrådet. Eller när han var ifrågasatt av de egna. Boken ger en inblick i politikens värld under en dramatisk tid för Sverige och världen.

Lars Leijonborg är född 1949 och var ledare för Folkpartiet liberalerna i tio år. Han var ledamot av riksdagen i över tjugo år och statsråd i Alliansregeringen i tre år. Efter att ha lämnat politiken har Lars Leijonborg varit verksam som konsult och haft en rad styrelseuppdrag.

Bokens Afton
Lars Leijonborg är gäst på Bokens Afton, 5 april , kl 18.30. Biljetter finns i kassan nu.